Για πρώτη φορά σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο 8μελής αποστολή του συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης, «Η Ένωση», παρευρέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, αποδεχόμενοι με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περιοχή των Βρυξελλών.

Αντικείμενο της παρουσίασης στο Ευρωκοινοβούλιο αποτέλεσε η προβολή ενός αποσπάσματος από την ταινία μυθοπλασίας - ιστορικής αναπαράστασης, που πρόσφατα ολοκληρώσαμε την παραγωγή της, διάρκειας 1:30 ώρας, με τίτλο «Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» και θέμα τον Σαρακατσάνο Εθνεγέρτη και πολεμιστή Αντώνη Κατσαντώνη. Σεναριογράφος της ταινίας είναι ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας, κ. Μπούρας Γεώργιος, σκηνοθέτης, ο κ. Μαραντίδης Θεόδωρος και παραγωγός ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης "Η Ένωση".

Μια παρουσίαση που καθήλωσε τόσο τους διοργανωτές όσο και τους προσκεκλημένους, ορμώμενοι από το γεγονός ότι την αίθουσα του Κοινοβουλίου κατέκλεισε το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κοινό. Στη διάρκεια όλης αυτής της εκδήλωσης μας δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλουμε την Εθνική μας κληρονομιά, τις αξίες, τα έθιμα, την Σαρακατσάνικη παράδοση καθώς και τις δράσεις του συλλόγου μας, με τελευταία κύρια ενασχόληση την έκδοση βιβλίου με τίτλο: «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, έτσι τραγουδάμε, έτσι μιλάμε».

Αφθονία συναισθημάτων μας κατέκλυσε που δεν εκφράζονται με λίγα λόγια…Δέος, χαρά, συγκίνηση, ενθουσιασμός είναι μερικά από αυτά, αλλά, κυρίως, σθένος να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε. 
Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε καταρχάς την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, εισηγήτρια της παρουσίασης, η οποία υλοποίησε το μεγαλόπνοο σχέδιο του Προέδρου μας, κ .Μουλαρά Ανδρέα.

Επίσης, την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβαστοί της Εκκλησίας, ο Πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου (Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Ε.Ε), ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης (Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, καθώς και ο κ. Βασίλειος Σερμπέζη (Αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), καθώς και η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκ μέρους του Προέδρου και του Δ.Σ.

 

Radio Enosi

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ραδιόφωνο

radioenosi

 

Με την ευγενική χορηγία της ITPlus PC Systems