Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης «Η Ένωση», είχε την τιμή να αναλάβει και να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, που του ανατέθηκε πριν δύο χρόνια στο Αγρίνιο, το 26ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο, στην καρδιά της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Π.Ο.Σ.Σ. και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο διεκπεραιώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Μια εκδήλωση-θεσμός με ποικίλες εκδηλώσεις, ομιλίες και χορούς, χαρίζοντάς μας ένα όμορφο και δημιουργικό τριήμερο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η αυλαία του τριημέρου των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 22/03 με το γλέντι υποδοχής των συνέδρων κυρίως με την συμμετοχή της πολυπληθείσας νεολαίας μας, στο οποίο μας διασκέδασαν αφιλοκερδώς με τα τραγούδια τους ο κ. Σπύρος Γιαννιός, ο Γιώργος Καραχρήστος και ο Απόστολος Τιμπλαλέξης με τη συνοδεία κλαρίνου από τον κ. Γιώργο Κώστα και τον Γιώργο Μαλιαχόβα, στο κέντρο δεξιώσεων «Αγγέχρημα», στην Πολίχνη.

Το Σάββατο 23/03 στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 198) πραγματοποιήθηκαν οι Εισηγήσεις του Συνεδρίου, οι οποίες ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, με καινοτόμες προτάσεις και ιδέες, ιδιαιτέρως της νεολαίας μας, προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον Πολυπολιτισμό. Ακολούθησε ο Ετήσιος Χορός του συλλόγου μας στο Συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», που για μια ακόμη χρονιά διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, καθώς το κέντρο ήταν κατάμεστο από κόσμο. Το μικρό μας χορευτικό άνοιξε την εκδήλωση, στην οποία παρεβλήθη το μεγάλο μας χορευτικό με χορούς και τραγούδια, πάντα υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας, Γιώργου Μπούρα, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα. Η βραδιά κύλησε με πολύ κέφι, χορό και τραγούδια μέχρι το ξημέρωμα από τις παραδοσιακές φωνές του Βασίλειου Σερμπέζη, κ. Σταύρου Μπόνια, κ. Νίκου Γιανακκού, κα. Κατερίνας Μπόνια, κ. Κώστα Γαρέφη με συνοδεία της ορχήστρας του Κ. Κώστα Ζαραλή και τα κλαρίνα του κ. Νίκου Μακρή και του Γιώργου Μαλιαχόβα.

Την Κυριακή το πρωί στις 23/03, στα γραφεία της Περιφέρειας ολοκληρώθηκαν οι Ομιλίες, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ. με θέματα ημερήσιας διάταξης και ο Διοικητικός Απολογισμός, όπου αναλύθηκαν τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους. Τονίστηκε η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης, η αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Συμπερασματικά, διαφαίνεται πως σε καιρούς δυσοίωνους για την πατρίδα μας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων του συναφιού τους, αλλά και παρευρέθηκαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων τους.

Στα πλαίσια του συνεδρίου ο σύλλογός μας πραγματοποίησε παράλληλες εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 22/03 και ώρα 7μμ στον Δημοτικό κινηματογράφο Νεάπολης – Συκεών, έγινε η πρώτη προβολή της ταινίας του συλλόγου μας, μια μυθοπλασία ιστορικής αναπαράστασης, με τίτλο «Η Κληρονομιά», σε σενάριο του κ. Γιώργου Μπούρα, σκηνοθεσία του κ. Θεόδωρου Μαραντίδη και παραγωγή του συλλόγου μας. Το Σάββατο 23/03 πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης μας από τις εθελόντριες ξεναγούς, Μαλογιάννη Αγορίτσα και Μαλογιάννη Παναγιώτα (Λευκός Πύργος, Λαογραφικό Μουσείο, Καμάρα , Ροτόντα, Άγιος Δημήτριος, Κάστρα, Μονή Βλατάδων), καθώς και την Κυριακή 24/03 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου για προσκύνημα στον τάφο του Αγ. Παϊσίου και μετέπειτα στο Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο χωριό.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του συλλόγου μας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλα τα μέλη, τους φίλους και εθελοντές του συλλόγου μας που συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση του τριημέρου των εκδηλώσεων, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Υπό το πρίσμα αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρχικά τους χορηγούς μας, χωρίς την στήριξη των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η διοργάνωση των εκδηλώσεων μας. Ιδιαιτέρως, να ευχαριστήσουμε θερμά το Catering «Χούτος», του κ .Δόση Λευτέρη για την προσφορά εδεσμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το πρωί του Σαββάτου, τον Όμιλο Επιχειρήσεων EpsilonNetΑ.Ε.”, την Νο 1 Εταιρεία Πληροφορικής στην Ελλάδα, για την στήριξή της με την ευγενική Χορηγεία στους Πρωτοετείς Σαρακατσάνους Φοιτητές που βραβεύτηκαν στο χορό του συλλόγου μας, τον κ. Χρήστο Ζαχίλα για την εισήγησή του στο συνέδριο καθώς και τους φωτογράφους (Γιαννάκος Ίτσιος, QPhotography, Μαργιόλας Σάκης) που κάλυψαν την εκδήλωση.

Χορηγοίεπικοινωνίας:

AtlasTv, Eurochannel, ΒεργίναΤηλεόραση, Oasth, Itplus, Printmall, Thessaloniki “Many stories, one heart”

Υπόλοιποι Χορηγοί:

MarkisFood (Γ. Τσακνάκης), ΗondosCenter, ΕΚΜΕ, Γ. Τσακούμης (Εταιρεία Ανάπτυξης & Τεχνικών Έργων), “HLS“ (Γ. Γίδαρης, Πολιτικός Μηχανικός), Πιστόλας (Μηχανήματα επεξεργασίας ξηρών καρπών), AutocontrolΚteo, I. KteoΠυλαίας, Γιαννακούλας Α. Χ. (Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων), Χούτας Α.&Σια Ο.Ε. (Χωματουργικές εργασίες), Κ. Κορώνας (Λογιστικά/Φορολογικά έργα), “Πρόβλεψη” (Β. Κατσαρός, Εταιρεία Λογιστικών/Φοροτεχνικών συμβούλων), “RealEstate” (Γ. Μπομπότα), Γ. Μπασδάνης (Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ)., Δ. Μαργαριτόπουλος (Ασφάλειες), Κ. Συρόπουλος (Σιδηροκατασκευές).

  • Επίσης, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους μας τίμησαν με την φυσική παρουσία τους:

Ο κ. Α. Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), η κ. Β. Πατουλίδου (Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας), ο κ. Κ. Γκιουλέκας (Τέως Υφυπουργός Παιδείας-Θρησκευμάτων, Βουλευτής Α’ Θεσ/νικης), ο κ. Κ. Γιουτίκας (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος), η κ. Γ. Μπισμπίνα (Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας), ο κ. Κ. Ζαγναφέρης (Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης), ο κ. Β. Ανατολίτης (Περιφερειακός Σύμβουλος), ο κ. Θ. Γιαννιώτης (Πρώτος Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ), ο κ. Γ. Καρατάσιος (Τέως Περιφερειακός Διευθυντής Α’/μιας & Β’/μιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας), ο κ. Γ. Καψάλης (Τέως Πρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων), ο κ. Σ. Καλαφάτης (Πρώην Αναπληρωτής Υπουργείου Περιβάλλοντος), ο κ. Α. Μπασδάνης (Περιφερειακός Σύμβουλος), ο κ. Σ. Σιμόπουλος (Πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων έργων), ο κ. Θ. Παπαδόπουλος (Δήμαρχος Θέρμης), ο κ. Σ. Αναστασιάδης (Βουλευτής Β’ Θεσ/νικης), ο κ. Δ. Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), ο κ. Ι. Καραγιάννης (Δήμαρχος Λαγκαδά), ο κ. Πάρις Μπίλιας (Πρόεδρος Τ.Ε.Ε),ο κ. Γ. Ορφανός (Υποψήφιος Δήμαρχος), ο κ. Κ. Ζέρβας (Τέως Αντιδήμαρχος), ο κ. Π. Ψωμιάδης (Τέως Νομάρχης), η κ. Β. Νάκου (Υποψήφια Βουλευτής), η κ. Α. Ζιούτα (Υποψήφια Βουλευτής), ο κ. Γ. Ράπτης (Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος), ο κ. Γ. Χατζόπουλος (Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος), ο κ. Γ. Παπαγεωργίου (Υποψήφιος Βουλευτής), ο κ. Κ. Μπανιώτης («Ασημένιος»: κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη, κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη).

  • Εκπρόσωποι Συλλόγων:

Ευχαριστούμε θερμά τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που μας τίμησαν με την παρουσία τους, όπως οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων, η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ο σύλλογος Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, ο σύλλογος Βοιωτίας, ο σύλλογος Έβρου, ο σύλλογος Ημαθίας «Οι Σταυραετοί», ο σύλλογος Κιλκίς «Ο Φλάμπουρας», ο σύλλογος Ευξεινούπολης, ο σύλλογος Θεσπρωτίας, ο σύλλογος Θήβας «Τα Κονάκια», ο σύλλογος Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», ο σύλλογος Πολυκάστρου «Τα Σταυραδέρφια», ο σύλλογος Καρδίτσας «Τα Άγραφα», ο Πανελλαδικός σύλλογος Αττικής-Πειραιά, ο σύλλογος Φθοιώτιδος «Ο Κατσαντώνης», ο σύλλογος Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», ο σύλλογος Επαρχίας Αγιάς Λαρίσης, ο σύλλογος Αγρινίου, ο σύλλογος Πελ/σου «Οι Τσελιγκάδες», ο σύλλογος Σερρών «Ο Κατσαντώνης», ο σύλλογος Φοιτητών Θεσσαλονίκης «Ο Λεπενιώτης», ο σύλλογος Επαρχίας Λαγκαδά «Τα Σταυραδέρφια», ο σύλλογος Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», ο σύλλογος Φλώρινας, ο σύλλογος Κορδελιού-Ευόσμου «Ο Σταυραετός».  

Το αίσθημα φιλοξενίας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης «Η Ένωση» έμεινε σε όλους, Συνέδρους και Επισκέπτες, αξέχαστο. Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τους γονείς και τα παιδιά του χορευτικού μας που για ακόμη μια φορά έκλεψαν την παράσταση, καθώς επίσης και τον χοροδιδάσκαλό μας, κ. Γεώργιο Μπούρα, για την πολύχρονη στήριξή του.

 

Radio Enosi

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ραδιόφωνο

radioenosi

 

Με την ευγενική χορηγία της ITPlus PC Systems