Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10/2019 με μεγάλη επιτυχία μια θαυμάσια και αξέχαστη βραδιά λόγου και μουσικής αφιερωμένη στους «περιπατητές» Σαρακατσάνους ,τους γνήσιους και ίσως μοναδικούς εκφραστές της νομαδικής μετακίνησης στον Ελλαδικό χώρο.
Με ντοκουμέντα την καταγεγραμμένη αφήγηση και το συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό , το τεκμηριωμένο υλικό κοινωνιολογικής έρευνας –μελέτης αλλά και τα τραγούδια που πιστοποιούν μεν την κλειστή κοινωνική δομή της κοινότητας των «προβαταραίων» Σαρακατσάνων αλλά συνάμα επιβεβαιώνουν τις βαθιές ιστορικά ρίζες στο χωροχρόνο και τα κατατάσσουν σε αριστουργήματα τέχνης ,οι εκλεκτοί μας εισηγητές :
κ.Βασίλης Σερμπέζης -Αν.Καθηγητής ΔΠΘ -Ερευνητής -Ερμηνευτής Παραδοσιακής Μουσικής,
ο κ.Γιώργος Κολοβός -Υπεύθυνος Ηλεκτρονικής έκδοσης «Πορτραίτα Σαρακατσαναίων»,
ο κ.Γιώργος Μπούρας -καθηγητής Φυσικής αγωγής με εκπαίδευση στον Ελληνικό παραδοσιακό χορό ,
άγγιξαν τις ψυχές μας , ξύπνησαν μνήμες και κυρίως χάρισαν γνώση σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση υπό τον άριστο συντονισμό του
κ.Ευθύμη Φωτόπουλου-Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τ.Δημάρχου Δέλτα.

Σε ένα αμφιθέατρο κατάμεστο ,νοιώσαμε για άλλη μια φορά ,ως Σύλλογος ,πως το καθήκον μας να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της Σαρακατσάνικης πολιτισμικής ταυτότητας το εκπληρώσαμε στα όρια του εφικτού και κάτι παραπάνω.
Ένα αμφιθέατρο –όπου η μια πλευρά του μετατράπηκε σε μια μικρή έκθεση Παραδοσιακών φορεσιών και αντικειμένων και πλαισίωσε μοναδικά την εκδήλωσή μας, χάρη στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσαναίων με έδρα τις Σέρρες .
Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του μουσείου κ.Αθανάσιο Λέφα για τα εκθέματα και την συμμετοχή του Λαογραφικού ΜουσείουΣαρακατσάνων.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την παρουσία τους:
Τον κ.Σταύρο Καλαφάτη -Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτή Α Θεσσαλονίκης,τον κ. Θεόδωρο Καράογλου- Υφυπουργό Μακεδονίας –Θράκης ,τον κ.Κωνσταντίνο Γκιουλέκα -βουλευτή Α Θεσσαλονίκης ,τον εκπρόσωπο του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης κ Σιμόπουλου,τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ.Νίκο Τζόλλα,τον εκπρόσωπο του δημάρχου κ.Χάρη Αηδονόπουλο , τον κ.Δρόσο Τσαβλή πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ,τον αντιδήμαρχο αθλητισμού κ.Πέτρο Λεκάκη,την αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Ακριτίδου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ.Μιχάλη Κούπκα,τον κ. Ιωάννη Μπασδάνη- Αντιστράτηγο ε.α και επίτιμο Διοικητή Α’ ΣΣ ,την πρόεδρο της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ.Κρυσταλία Τερψίδου τον κ.Πέτρο Μεσθανεύ -πρόεδρο της κοινότητας Κορδελιού ,την πολιτευόμενη κ.Κατερίνα Ζιούτα ,τον πρώτο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ.Θεόδωρο Γιαννιώτη,τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν.Κιλκίς,τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων ,Ν.Ημαθίας ,τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αγραφιωτών.

Θερμά ευχαριστήρια επίσης στον μουσικό Κώστα Τζελέπη και την ορχήστρα του που μας συγκίνησαν με τη συναυλία -συνοδεία τραγουδιού από τον κ.Βασίλη Σερμπέζη- που ήταν αφιερωμένη στο πρώτο μέρος της στην εκδήλωση για τη «ΣΤΡΑΤΑ» και στο δεύτερο μέρος της είχε επετειακό χαρακτήρα για το έπος του 1940!

Ευχαριστούμε ,τέλος, ολόθερμα και όλους εσάς που παραβρεθήκατε .Έχοντάς σας δίπλα μας , μας δίνετε την δύναμη να πάμε τον σύλλογό μας ακόμα πιο ψηλά.

 

xeimadia1

xeimadia1

xeimadia1

xeimadia1

 

 

Radio Enosi

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ραδιόφωνο

radioenosi

 

Με την ευγενική χορηγία της ITPlus PC Systems