deltio

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-12-2020

 

Αγαπητά μέλη και φίλοι του συλλόγου,

Έχουμε την τιμή να σας ανακοινώσουμε ότι την Δευτέρα 21-12-2020 , το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε και ενέκρινε την απόφαση της Εντεκαμελούς Επιτροπής Ονοματοθεσίας -Μετονομασίας Οδών ,Πλατειών ή Συνοικιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ,η οποία είχε συνεδριάσει στο Δημαρχιακό Μέγαρο την 14-10-2020 ,υπό την Προεδρία του κ. Δρόσου Τσαβλή ,και αποφάνθηκε για την ονοματοδοσία ανώνυμης πλατείας (πρώην φυτώρια)που περικλείεται από τις οδούς Μ. Μπότσαρη ,Ηλέκτρας , Κοσμοπούλου και Οδ.Ανδρούτσου σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ».

Ο Προεδρεύων σύμφωνα με το πρακτικό της τότε Συνεδρίασης έθεσε υπόψιν των μελών της επιτροπής τον πλήρη φάκελο ,που καταθέσαμε συνημμένο με την αίτηση του συλλόγου μας, από 5-12-19 με Αρ.Πρωτ.24764 ,προς το Δήμο Θεσσαλονίκης,με την οποία αιτούμασταν την ονοματοδοσία της προαναφερόμενης πλατείας σε πλατεία ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ και την τοποθέτηση προτομής του οπλαρχηγού Κατσαντώνη στο κέντρο της πλατείας .

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν της όλα τα παραπάνω στοιχεία μαζί με την εκτενή περιγραφή περί των Σαρακατσαναίων Αγωνιστών και την συμβολή αυτών στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821 ,καθώς επίσης και την απαράμιλλη προσπάθεια του συλλόγου μας για τη διατήρηση της Σαρακατσάνικης παράδοσης , αποφάσισε ομόφωνα την ονοματοδοσία της πλατείας σε

«ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ»

και την τοποθέτηση προτομής του οπλαρχηγού Κατσαντώνη με έξοδα του Συλλόγου μας .

Υπό το πρίσμα όλης αυτής της διαδικασίας ,η συγκρατημένη μας αισιοδοξία του «χθες» μετατράπηκε σε συναισθηματική υπερχείλιση χαράς ,υπερηφάνειας ,ευγνωμοσύνης και ασυγκράτητης λαχτάρας να μοιραστούμε μαζί σας ,σήμερα,την ΕΠΙΤΥΧΗ έκβαση της αίτησης του συλλόγου μας «Η ΕΝΩΣΗ». Η απόφαση αυτή έχει για εμάς διττό χαρακτήρα ,αφενός γιατί οι προσπάθειές μας έπιασαν τόπο και αφετέρου γιατί το ιστορικό μας αίσθημα ευθύνης ,με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους Σαρακατσάνους ήρωες ,επιτέλους, αποκτά υπόσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης . Το ηρωικό και ένδοξο παρελθόν θα «συναντήσει» το «σήμερα» και η εμβληματική προσωπικότητα του ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ εκτός από τις ιστορικές αφηγήσεις για το πρόσωπό του και τα χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια που του έχει αφιερώσει η Σαρακάτσάνικη παραδοσιακή μουσική ,θα στέκεται ανάμεσά μας και θα εξασφαλίσει την δόξα που του αναλογεί. Άλλωστε ο ηρωισμός του θα αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, γιατί σηματοδοτεί πάντα μια υπέρβαση-τον αγώνα ,στην προκειμένη τον αγώνα του για μια Ελεύθερη Ελλάδα.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ,πως ο Σύλλογός μας ,έπειτα από τις θετικές αυτές εξελίξεις, θα συγκαλέσει σύντομα Διοικητικό Συμβούλιο με σκοπό την ανάδειξη επιτροπής ,για την ανάθεση της φιλοτέχνησης της προτομής και όλες τις απαραίτητες ενέργειες της υλοποίησης του έργου για ένα άριστο αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε ,θερμά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα ,τον Γενικό Γραμματέα κ.Ευθύμιο Φωτόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ,την Επιτροπή Ονοματοθεσίας και τον πρόεδρό αυτής κ. Δρόσο Τσαβλή ,για την αμέριστη συμπαράσταση όλων τους στην ικανοποίηση του αιτήματός μας.

Ευχαριστούμε ,τέλος, όλους εσάς ,που πιστεύετε σε εμάς που εκπροσωπούμε το σύλλογο «Η ΕΝΩΣΗ» ,αφού σε κάθε μας «αγώνα» ακόμη και όταν αυτός διεξάγεται «μετ ‘εμποδίων» ,εσείς μας ενδυναμώνετε να τα ξεπερνάμε ,για ένα και μοναδικό σκοπό ,την ανάδειξη της Σαρακατσάνικης παράδοσης.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

 

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Μουλαράς

Radio Enosi

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ραδιόφωνο

radioenosi

 

Με την ευγενική χορηγία της ITPlus PC Systems