Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να ασχολείσαι με τη Σαρακατσάνικη παράδοση, καθώς η παράδοση δεν είναι ένας σταθμός που φτάνεις, αλλά ένα μονοπάτι που ταξιδεύεις. Έτσι λοιπόν κι εμείς στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης ΄΄Η ΕΝΩΣΗ΄΄, από το 1965 μέχρι σήμερα, ταξιδεύουμε βιώνοντας μοναδικά συναισθήματα και κουβαλώντας πάνω μας τη βαριά κληρονομιά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας.
Συνηθίζεται, όσοι ασχολούνται με τους Συλλόγους να διαχειρίζονται, να οργανώνουν, να προγραμματίζουν και να εκδηλώνουν στη διάρκεια του χρόνου. Έτσι κάνουμε κι εμείς. Όμως αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε μία στάση. Χωρίς να παραμελούμε τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων μας, αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε το παρελθόν. Να γράψουμε την Ιστορία του Συλλόγου μας.
Ο Σύλλογος μας αποφάσισε να εκδώσει ένα ΛΕΥΚΩΜΑ το οποίο θα αποτελέσει την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ μας. Η συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου μας, αποτέλεσε την αφορμή για την έκδοση αυτή και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επεξεργασία από τώρα, έτσι ώστε να έχουμε μπροστά μας ικανό χρόνο για την υλοποίηση του έργου. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να είναι έτοιμο έως το τέλος του επόμενου έτους και στη συνέχεια να ακολουθήσει εκδήλωση για την παρουσίαση του.
Στις σελίδες του Λευκώματος θα γραφεί η Ιστορία των Σαρακατσαναίων, ιδιαίτερα αυτών της Κεντρικής Μακεδονίας και του Νομού Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά τους : τις οικογένειες, τη διαβίωση, τα ήθη και τα έθιμα, την ενδυμασία, τη μουσικοχορευτική παράδοση και άλλα. Ασφαλώς θα υπάρχει και αναλυτική καταγραφή όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από την ίδρυση του Συλλόγου ως σήμερα, και παρουσίαση διαχρονικά όλων των δράσεων και των εκδηλώσεων μας.
Για την δημιουργία του Λευκώματος απευθυνθήκαμε σε αξιόλογους ανθρώπους, που διακρίνονται τόσο για τη γνώση και τη συγκρότηση τους, όσο και για το μεράκι τους για τη Σαρακατσάνικη παράδοση και οι οποίοι αποδέχθηκαν πρόθυμα την πρόσκληση μας. Έτσι συστήθηκε Επιτροπή Έκδοσης στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. : Γιαννιώτης Θεόδωρος - Γαλατάς Αθανάσιος - Γίδαρης Γεώργιος - Ζαραλής Κώστας - Κολοβός Γεώργιος - Λοκοβίτης Μιχάλης - Μαλογιάννης Κωνσταντίνος, Μπόνιας Σταύρος και Φυτιλής Γεώργιος.
Με την προσπάθεια αυτή, φιλοδοξούμε μέσα από προσεκτική μελέτη και έρευνα, να συλλέξουμε και να καταγράψουμε υλικό, πέραν αυτού που διαθέτει ο Σύλλογος, για να παρουσιάσουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούν οι παλαιότεροι άγνωστες ιστορίες, να βγούν από τα συρτάρια ξεχασμένες φωτογραφίες και να αποτυπωθούν όλα αυτά στις σελίδες του Λευκώματος μας.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια σας καλούμε (όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου) να είστε αρωγοί, να στηρίξετε το έργο της Επιτροπής Έκδοσης και να τροφοδοτήσετε με οτιδήποτε θεωρείτε ότι είναι χρήσιμο για την έκδοση. Επικοινωνήστε με τα μέλη της Επιτροπής στα τηλέφωνα 6948237737 (Γεώργιος Κολοβός) και 6974972255 (Γεώργιος Φυτιλής) και στείλτε τις οικογενειακές σας ιστορίες και φωτογραφίες στο E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ασφαλώς στην έκδοση θα αναγραφούν και θα δημοσιευθούν τα στοιχεία όλων.
Λένε πως οι άνθρωποι που δημιουργούν ιστορία, δεν έχουν χρόνο να τη γράψουν. Εμείς την γράφουμε. Ελάτε να την γράψουμε μαζί

Radio Enosi

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ραδιόφωνο

radioenosi

 

Με την ευγενική χορηγία της ITPlus PC Systems